Херсонський суднобудівний завод спустив на воду третій повнокомплектний танкер

21.06.2013

21 червня 2013 року на Херсонському суднобудівному заводі відбувся урочистий спуск на воду танкера проекту RST27 «СВЛ ЮНІТІ» – третього судна з серії танкерів, які підприємство будує на замовлення групи компаній SVL (Мальта). Загальна вартість контракту складає більше 50 мільйонів доларів.

Судно призначене для морського і змішаного («річка-море») транспортування сирої нафти і нафтопродуктів, зокрема бензину, без обмеження щодо температури спалаху, забезпечується одночасне перевезення двох сортів вантажу.

«Херсонський суднобудівний завод є єдиним підприємством в Україні, що будує сьогодні повнокомплектні судна проекту RST 27, які зараз дуже затребувані. Дострокове виконання цього контракту дозволяє нам розраховувати на подальшу співпрацю з компанією SVL і появу нових замовників», – сказав генеральний директор ХСЗ Олег Федак.

Співвласник компанії SVL Артемій Осип'ян вказав на високу якість будівництва всіх трьох судів. Він підкреслив, що перше судно успішно пройшло ходові випробування і вже розпочало роботу. Друге – готується до такого ж іспиту, який відбудеться найближчим часом. Артемій Осип'ян висловив подяку колективу заводу за високий професіоналізм, проявлений під час будівництва всіх суден серії.

Довідка:

Контракт на будівництво трьох повнокомплектних танкерів «річка-море» було підписано між ХСЗ і мальтійською компанією SVL у 2011 році. Головне судно проекту RST27 «СВЛ ЛІБЕРТІ» було передано замовнику 22 березня цього року. Ступінь готовності другого судна серії на початок червня ц.р. складла 96,2%. Наприкінці червня танкер розпочне ходові випробування. Повністю виконання контракту передбачається завершити в 2013 році.

Проект розроблений Морським інженерним бюро (МІБ, м. Одеса). Габаритна довжина судна – 140,85 м, ширина – 16,86 м, висота борту – 6 м. Місткість шести вантажних танків і двох відстійних танків 8100 куб. м, дедвейт у морі – 6980 тонн при осіданні 4,20 м, у річці при осіданні 3,60 м – 5378 тонн, швидкість в експлуатації – 10 вузлів.

При проектуванні танкера враховано спеціальні вимоги нафтових компаній, а також дотримано додаткові екологічні обмеження класу Російського морського Регістру судноплавства "ЕКО Проект" (ECO-S). Танкери задовольняють габаритам Волго-Донського судноплавного каналу і Волго-Балтійського шляху. Судна повністю відповідають новим міжнародним вимогам, забезпечують перевезення вантажу з підтримкою температури 60 °С.

Херсонський суднобудівний завод входить до складу суднобудівного напрямку компанії Смарт-Холдинг – Smart Maritime Group. Завод засновано у 1951 році. За останні 7 років на підприємстві було побудовано і передано замовникам 38 суден, у числі яких судна постачання бурових платформ – якореукладальники і рефрижераторні судна, річкові танкери, залізничні пороми, повнокомплектні суховантажні судна типу «Челсі» та ін.

У процесі будування перебувають 2 судна, на модернізації – 3, у ремонті – 16 суден.