Smart Holding

ЧСЗ підписав протокол намірів на будівництво серії повнокомплектних траулерів

06.02.2014

«Чорноморський суднобудівний завод» (ЧСЗ, Україна, м. Миколаїв) підписав протокол намірів із далекосхідною компанією ВАТ «Преображенська база тралового флоту» (ПБТФ, Російська Федерація) на будівництво серії повнокомплектних рибопромислових суден.

Сторони, зокрема, домовилися про можливість побудови на потужностях миколаївського підприємства серії великих морозильних траулерів рибозаводів. Судна будуть призначені для промислу риби донним і різноглибинним траленням із необмеженим районом плавання. Кількість суден та інші умови співпраці будуть закріплені окремими контрактними угодами.

Крім того, в процесі переговорів сторони намітили кроки з ініціювання прийняття в Україні й у Російській Федерації пакету відповідних законів і міжнародних угод для поліпшення умов роботи під час виконання контрактів на будівництво рибопромислового флоту.

Раніше в 2000 і в 2012 роках ЧСЗ побудував для ПБТФ два великі морозильні траулери (проект 1288) – «Бухта Преображення» і «Генерал Трошев».

«Ми раді відновленню співпраці з давнім партнером. Підписання протоколу, що дає можливість вийти нашому підприємству на серію траулерів – результат переговорного процесу урядових органів двох країн. Без активної підтримки українського Кабінету Міністрів, і безпосередньо Міністерства промислової політики, це було б просто неможливо», – прокоментував підписання протоколу намірів генеральний директор Чорноморського суднобудівного заводу Валерій Калашников.

«Успішна робота на промислі траулерів «Бухта Преображення» і «Генерал Трошев», які зійшли зі стапелів миколаївського Чорноморського суднобудівного заводу, схилила наш вибір на користь українських суднобудівників. Так, траулер «Генерал Трошев», побудований на ЧСЗ, в березні 2012 р. включився в роботу на минтаєвій путині й сьогодні продовжує успішно працювати на промислі. У короткі строки траулер вийшов на планові показники. Зараз траулер працює на повну потужність, добуваючи приблизно 200 тонн риби на добу», – зазначив генеральний директор ВАТ «Преображенська база тралового флоту» Сергій Єремєєв.

ПАТ «ЧСЗ» – судноверф із найбільшим технічним потенціалом в Україні. Для будівництва суден і кораблів водотоннажністю до 105000 тонн завод має у своєму розпорядженні два похилі стапелі "0" і "1". Поточно-позиційне виробництво спеціалізоване для серійного виробництва суден дедвейтом до 9000 тонн. Виробничі ділянки і потокова лінія будівництва суден розміщені в єдиному критому приміщенні завдовжки приблизно 400 м. ПАТ «ЧСЗ» входить до складу суднобудівного холдингу Smart Maritime Group (Україна).

Smart Maritime Group (SMG) – найбільший суднобудівний холдинг України. Заснований у 2009 році для управління морегосподарськими активами Смарт-Холдингу. SMG об'єднує два найбільші суднобудівні підприємства України – Чорноморський суднобудівний завод і Херсонський суднобудівний завод.

ВАТ «Преображенська база тралового флоту» – найбільше рибопромислове і рибопереробне підприємство на Далекому Сході. Компанія здійснює вилов риби в Охотському, Беринговому і Японському морях. Діючий флот компанії включає плавзавод, два великі автономні морозильні траулери, флотилію видобувних суден середнього класу, допоміжний і транспортний флот.