МБФ на честь Покрови Пресвятої Богородиці направив понад 33 млн грн на подолання гуманітарних наслідків конфлікту на Сході

28.05.2015

Від початку реалізації проекту «Південний Схід» (червень 2014 року) Міжнародний благодійний фонд на честь Покрови Пресвятої Богородиці направив понад 33 млн грн на підтримку вимушених переселенців із зони АТО, а також на пряму гуманітарну допомогу жителям міст, які опинилися в епіцентрі конфлікту.

У межах програми фонд, зокрема, організував вивезення громадян із таких «гарячих точок», як-от Краматорськ, Слов’янськ, Лисичанськ, Луганськ, Донецьк, Красний Луч та ін. У такий спосіб, були евакуйовані понад 1400 дітей і дорослих, яких розселили в санаторно-курортних установах Донецької, Миколаївської та Чернігівської областей. За кошти фонду переселенців забезпечували харчування, одяг, предмети першої необхідності. У разі потреби переміщеним особам надавали індивідуальну допомогу (відновлення згорілих, зниклих документів, ведення вагітності в містах перебування, організація пологів тощо).

У межах проекту було організовано також три гуманітарні місії з товарами першої необхідності до постраждалого від бойових дій Сєвєродонецька. Останній — у квітні 2015 року. Загальний тоннаж вантажів склав приблизно 22 тонни, а допомогу отримали 4,5 тис. людей.

Окремим напрямом програми стало придбання спеціального медичного обладнання для військових шпиталів. Так, 2014 року одеському військовому шпиталю № 61, який розташований у смт Куйбишеве Запорізької області, передали 2 портативні апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ). Таку ж пару приладів доставили до військового шпиталю Запоріжжя. Аналогічне обладнання (5 апаратів і один мобільний рентген) було придбано фондом для потреб Харківського військового шпиталю.

Реалізація програми триває. Одним із її елементів стане запуск спеціалізованої інтернет-платформи «Допомога». Ресурс стане комунікативним майданчиком, який значно спростить взаємодію між благодійними організаціями, волонтерськими об’єднаннями, державними установами й тимчасовими переселенцями. Платформа функціонуватиме за принципом «єдиного вікна», де будуть обробляти й відповідним чином маршрутизувати заявки та звернення переселених громадян, які потребують відповідної допомоги. Крім того, платформа міститиме відповідну базову довідкову інформацію, що дозволяє особам, які потребують допомоги, краще зорієнтуватися у визначенні шляхів подолання конкретних проблем.

Довідка:

Міжнародний благодійний фонд на честь Покрови Пресвятої Богородиці створений 2008 року з ініціативи бізнесмена Вадима Новинського.

Діяльність фонду спрямована на виховання майбутнього покоління на принципах православної віри, зміцнення сім’ї та підвищення значущості сімейних цінностей у суспільстві, а також збереження культурної та історичної спадщини, підтримку охорони здоров’я і всебічний розвиток освіти.