Заява СМГ щодо фінансового аудиту виконання державної програми «Корвет»

14.09.2017

Державна аудиторська служба України в середу, 13 вересня, поширила повідомлення, у якому висловила своє здивування, що їхніх аудиторів не було допущено на ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» задля проведення ревізії використання підприємством державного фінансування в межах реалізації програми «Корвет». У зв’язку з цим, СМГ вважає за потрібне прокоментувати ситуацію.

У понеділок, 11 вересня ревізори управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області прибули на суднобудівний завод. Відповідно до поданих документів, аудитори мали намір вивчити «окремі питання фінансово-господарської діяльності публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод» за період із 01.01.2015 до 30.09.2017», пов’язані з виконанням зазначеної державної програми. У свою чергу, представники адміністрації заводу повідомили аудиторам про неможливість проведення контрольних заходів у зв’язку з тим, що в зазначений період (січень 2015 — вересень 2017 року) ПАТ «ЧСЗ» взагалі не отримувало жодного державного фінансування на виконання програми, а отже — не є об’єктом перевірки. Оскільки законних правових підстав для проведення ревізії не було, представників Держаудитслужби не було допущено на охоронювану територію підприємства. У свою чергу, аудитори склали акт про неможливість проведення ревізії із зазначених вище причин.

Останній транш у межах державного фінансування будівництва корвета «Володимир Великий» підприємство отримало ще 2013 року. Проведена навесні 2015 року державними аудиторами ревізія використання коштів програми з 2011 року в Міноборони й зустрічна перевірка на Чорноморському суднобудівному заводі жодних фінансових порушень не виявила.

Що ж до згаданих у повідомленні Держаудитслужби 85 млн грн, отриманих підприємством, і за якими в Міноборони сьогодні є заборгованість, то йдеться про авансові платежі за зовнішньоекономічними контрактами на постачання обладнання й озброєння для споруджуваного корвета. Оскільки фінансування будівництва державою з 2014 року не ведеться, підприємство не змогло виконати повні проплати іноземним партнерам і отримати законтрактовані вироби. Через це на підприємство накладено штрафні санкції як із боку контрагентів, так і Мінекономіки. Отже, державна програма, як і саме підприємство, по суті стали заручниками фінансової політики тієї ж держави.

Ми неодноразово закликали владу визначитися з подальшою долею програми «Корвет». Зараз ЧСЗ і Міноборони перебувають у процесі обговорення змін до програми. Ми переконані, що найбільш реальний сценарій реалізації проекту — будівництво корвета на потужностях ЧСЗ, який є профільним підприємством військового кораблебудування, має у своєму розпорядженні для цього необхідну технологічну базу й висококласних фахівців.