Smart Holding

Віктор Дудзич: «Потреба в газі та нафті зростатиме»

15.07.2021

Джерело: Енергобізнес

Сьогоднішня ціна газу на українському ринку спекулятивна

За 10 років приватні компанії у 2.5 раза збільшили видобуток газу, адаптуючись до мінливих правил української газовидобувної галузі. Ефективний власник — ось важлива умова успішності видобувного бізнесу в Україні та шанс на реалізацію державної стратегії з нарощування видобутку вуглеводнів, вважає Віктор Дудзич, технічний директор групи компаній Smart Energy.

— Як Ви оцінюєте сьогоднішні перспективи газовидобування України? Чи маємо ми дійсно шанс відмовитися від імпорту газу та виконати якусь програму з газовидобування?

— Моя думка будується на тому, що держава не є ефективним власником у сфері видобування. В Україні левова частка видобування газу припадає на державні або напівдержавні компанії. Поки їхня виробнича динаміка не вселяє віру в успішну реалізацію стратегії з нарощування видобування вуглеводнів.

Якщо будемо порівнювати виробничі показники приватних компаній із показниками державного сектору, то очевидно, що приватний бізнес тут успішніший: за останні 10 років він наростив видобуток газу у 2.5 раза (з 2 до 4.9 млрд куб. м), тоді як частка компаній із державним керуванням поступово зменшувалася в структурі загального видобутку. У цьому сенсі, напевно, для нарощування видобування розумно було б провести приватизацію державного сектору нафтогазовидобування.

— А які результати Smart Energy за перше півріччя 2021 р.?

— Компанії групи Smart Energy в першому півріччі наростили видобуток конденсату та фактично утримали на торішньому рівні видобуток газу — 17.8 тис. т і 199 млн куб. м відповідно. З огляду на поступове виснаження родовищ, на яких ми видобуваємо, і торішнє скорочення інвестицій — це гарний результат, плановий. Отримати його нам допомогли нові об’єкти. Зокрема, торік ми ввели в експлуатацію свердловину № 54 на Свиридівському родовищі Полтавської області, яка дала позитивні результати. Провели низку успішних капітальних ремонтів свердловин на Островерхівському родовищі в Харківській області. Цьогоріч ввели в експлуатацію нову свердловину № 25 на Свиридівському родовищі. Ці об’єкти дають запланований дебіт або навіть трохи перевищують очікування.

Ми продовжуємо реалізацію нашої виробничої програми, яка передбачає закінчення буріння свердловини № 29 на Свиридівському родовищі вже незабаром. Введення в експлуатацію очікуємо до кінця року. Ми також почали роботу зі спорудження свердловини № 4 на нашому новому Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі, оператором якого є «Аркона Газ-Енергія» (компанія «Аркона Газ-Енергія» приєдналася до групи Smart Energy в березні минулого року, коли її придбав британський актив групи — Enwell Energy. — Ред.). Сьогодні ми покладаємо великі надії на цю компанію.

Також ми плануємо почати будівництво нової свердловини номер № 29 на Островерхівському родовищі.

— Які перспективи на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі? Там видобування вже йде?

— Зараз видобування не ведеться. По суті, воно там не ведеться з 2007 р. На родовищі є п’ять свердловин, але вони не експлуатуються.

Нещодавно на замовлення нашої британської компанії Enwell Energy, яка і є безпосереднім власником «Аркони», нафтова консалтингова компанія DeGolyer and MacNaughton провела оцінювання запасів цього родовища. D&M робить оцінювання відповідно до міжнародної класифікації запасів і ресурсів та з урахуванням планів бізнесу з розроблення конкретного родовища. За їхньою оцінкою, Свистунківсько-Червонолуцьке родовище може додати 490 млн куб. м газу та 16 тис. т конденсату до видобутку українських вуглеводнів.

— Що для цього потрібно? І що для цього робиться зараз?

— Потрібні інвестиції, технології, фахівці. Smart Energy все це має. І ми, власне, працюємо, щоб ці запаси підняти. Уже почався проєкт будівництва першої нашої свердловини на родовищі, проводимо дослідження, готуємося до 3D-сейсморозвідувальних робіт і до будівництва інфраструктури. Тепер головне — щоб не заважали.

— Які в компанії групи типові проблеми в процесі «від інвестиції до видобутку»?

— Якщо йдеться не про конкретне родовище, а загалом, про класичні труднощі, то, напевно, першою варто назвати бюрократію. Щоб почати бурити свердловину, потрібно витратити рік на отримання потрібних, згідно з чинним законодавством, документів. Це довго.

Друга проблема пов’язана з держорганами та людським чинником: це питання відведення землі під об’єкти. Якщо є приватний власник — це одна історія, державний — інша, і доволі складна. Регуляції під потреби надрокористувача держава не має.

Третя проблема — слабка підтримка на державному рівні. Я не говорю просто про банальну підтримку видобування. Ми, наприклад, працюємо на великих глибинах — це важковидобувний газ. Ось цей напрям потребує додаткових стимулів.

Одночасно хотілося б зазначити позитивні зрушення в роботі Державної служби геології та надр України. Відчувається, що там ведеться велика робота з приведення до сучасних вимог нормативно-правової бази, залучення інвесторів, прозорості в галузі.

— Ви згадали про важковидобувний газ. Це глибина 5 км плюс?

— Так, це нові проєкти Smart Energy з буріння завглибшки понад 5 км. Це технологічно складні та ризиковані об’єкти буріння. І не завжди очікування щодо пробуреної свердловини відповідають отриманому результату. Тобто це дуже витратні інвестпроєкти, внаслідок реалізації яких власник або акціонер може нічого не отримати. Якогось механізму страхування ризиків на таку ситуацію в Україні немає.

— На що група звертає увагу, вибираючи родовище для потенційного розроблення, крім запасів?

— Насамперед, дивимося на потенційний ресурс, що можемо тут отримати. Але не тільки. Є ще чинник розташування: бажано, щоб нові об’єкти були ближче до наших чинних потужностей. Але, загалом кажучи, ми можемо працювати в будь-якій точці України, включно і з морем. Ми маємо проєкт — це перша та єдина на сьогодні приватна свердловина, пробурена на морському шельфі України. Щоправда, через очевидні обставини цей проєкт заморожено.

— Загалом, які нові технології використовуєте?

— Підприємства групи Smart Energy використовують весь можливий спектр доступних сучасних інструментів і технологій для розроблення та експлуатації своїх родовищ. Але щоразу команда оцінює можливість і доцільність застосування тієї чи іншої технології до конкретного завдання, певного об’єкта, як із погляду технологічної доцільності, так і економічної ефективності. З нового, але того, що в нас стало вже стандартною практикою, це вдосконалений підхід до первинного розкриття й ізоляції продуктивної товщі на наших свердловинах. Загальноприйнята технологія ізоляції та кріплення свердловин, а також роз’єднання горизонтів — це цементування експлуатаційних колон. Ми її вдосконалили. Оскільки ми використовуємо під час розкриття продуктивних інтервалів інвертно-емульсійні системи на вуглеводневій основі, цементаж на водних цементних розчинах проводити недоцільно. Ми відійшли від стандартної системи ізоляції, тобто цементування, і використовуємо технологію ізоляції за допомогою набухальних пакерів. Цю технологію американці використовують для проведення гідравлічних розривів пластів у горизонтальних свердловинах, а ми її вперше в Україні застосували для роз’єднання продуктивних горизонтів.

– І як?

— І вона показала свою ефективність. Кольматації продуктивних колекторів після проведення всіх операцій під час буріння і кріплення в нас немає або на дуже незначному рівні.

— Ви оголосили на початку року про проведення реконструкції ТЗСУ (тимчасова замірна сепараційна установка) — чиє обладнання ставите? Що сподіваєтеся отримати в результаті проєкту?

— Ми проводимо підготовку до масштабної модернізації нашої замірної сепараційної установки. Це буде перша масштабна реконструкція з 2013 р. — моменту введення в експлуатацію установки стабілізації конденсату (виробництва Propak System, Канада). Проведення реконструкції дасть нам змогу зменшити втрати природного газу, збільшити обсяг виробництва пропан-бутану та підвищити якість підготовки продукції.

Під час реконструкції буде використано обладнання українських виробників, за винятком компресорного агрегату аргентинського виробництва та печі підігрівання виробництва Італії.

Реалізація проєкту модернізації дасть змогу збільшити вироблення пропан-бутану на 60–80%.

— Як на групу компаній Smart Energy вплинули пандемія й торішні низькі ціни на енергоносії?

— Ми змогли дуже якісно й оперативно поміняти наш формат роботи, у такий спосіб мінімізувавши вплив пандемії на виробництво, а ось мінімізувати вплив падіння вартості ресурсу торік на бізнес ми, звичайно, не могли. Тоді ми серйозно переглянули свою інвестиційну програму.

— А нинішні високі ціни ситуацію змінили?

— Чи почали приватні компанії істотно збільшувати інвестування у видобування? Я би так не сказав. У Нафтогазі всі проєкти мають тривалу історію реалізації. У нас немає реактивних рішень і результатів. Моделі будуються на 10–15 і більше років стосовно будь-якого об’єкта. Я думаю, компанії залишаться в межах тих планів, які вписуються в їхню довгострокову стратегію. Тим більше, що зростання ціни сьогодні не гарантує її стабільно високого рівня в майбутньому. На мою думку, сьогоднішня ціна на українському ринку газу спекулятивна та, відповідно, вона знизиться.

— Як держава може підтримувати видобування, які способи практикують у світі?

— Варіантів підтримки є багато. Можемо взяти приклад Канади, де нові інвестиції не обкладаються податком на прибуток, немає такого поняття, як ліцензія. Загалом там набагато менше бюрократії, що зі свого боку веде до набагато вищої швидкості ухвалення рішень. Інший приклад — Норвегія. Один із найбільших постачальників газу в Європу торік пом’якшив вимоги до своїх газовидобувних компаній щодо списання частини витрат, понесених на придбання оборотних активів для ведення нафтогазовидобувної діяльності.

Якщо Україна не готова до таких кроків, то, декларуючи курс на нарощування видобутку, держава як мінімум має забезпечити стабільність наявних правил. Газовидобування — інвестомісткий бізнес, а робити великі інвестиції без розуміння того, що буде завтра, нераціонально. Тобто нам потрібне прогнозоване та сприятливе середовище, а все інше газовидобувні компанії зроблять самі.

— І наостанок — декарбонізація. Як ви працюєте та що, на Вашу думку, буде у світі з ресурсами?

— Ми повністю підтримуємо курс на зниження викидів CO2, і до свого виробництва ставимо високі вимоги щодо екологічності від початку. До складу Smart Energy входить публічна британська компанія, виробничі активи якої мають працювати за високими міжнародними стандартами, — це додатково мотивує контролювати вплив на довкілля. Ми регулярно модернізуємо наше устаткування, що спрямовано на підвищення ефективності виробництва і зниження викидів у довкілля. Власне, реконструкція ТЗСУ також передбачає подальше підвищення екологічності нашого виробництва зрідженого пропан-бутану.

Загалом, думаю, що потреба газу та нафти зростатиме. Нафта — це ще й нафтохімія, а не тільки нафтопродукти. Газ — один із найекологічніших енергоресурсів. У Європі будуть замінювати теплові ТЕС? А чим? Не тільки ВДЕ, а й газом (він допомагатиме балансувати нестабільне виробництво ВДЕ. — Ред.). Споживання зростатиме, виробництво зростатиме, альтернативні джерела теж зростатимуть. І ті самі газовики будуть працювати, зокрема, й з альтернативними джерелами енергії. Smart Energy вже цікавиться альтернативною енергетикою, зокрема воднем. Сьогодні поки споживання немає, інфраструктури немає, але питанням треба займатися зараз, щоб потім не скакати в останній вагон потяга, що рушив.

Досьє «ЕнергоБізнесу»

Віктор ДУДЗИЧ, технічний директор групи компаній Smart Energy

Освіта: 1999 р. — закінчив Національний технічний університет нафти та газу (ІФНТУНГ), спеціальність «Буріння нафтових і газових свердловин», магістр.
Пройшов низку міжнародних спеціалізованих тренінгів, зокрема у 2013 р. — Germany, Weatherford «Drilling Technology and Equipment», USA, Schlumberger «Drilling Technology and Equipment», у 2017 р. — Thunderbird Executive Education masterclass «Oil&Gas Industry», у 2018 р. — Varel Europe «The essentials of PDC Bit Design and Manufacturing».

Кар’єра: в 1999–2005 рр. працював у НАК «Нафтогаз України». У 2005–2011 рр. обіймав керівні посади в ТОВ «Регіон», сервісній компанії, яка надає комплекс послуг для нафтогазовидобувних підприємств. За час роботи успішно реалізував різні проєкти у сфері нафтогазовидобування в Україні, Росії та Казахстані. З 2011 р. — технічний директор групи компаній Smart Energy.

ДОВІДКА «ЕНЕРГОБІЗНЕСУ»

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, реалізовує проєкти у сфері розвідки та промислового розроблення родовищ вуглеводнів і належить до п’ятірки найбільших приватних газовидобувників України. Нафтогазовий напрям Smart Energy представлено газовидобувною компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область) і публічною британською компанією Enwell Energy з активами в Полтавській області (Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» і ТОВ «Аркона Газ-Енергія») та Харківській області (компанія «Пром-Енерго Продукт»).

Олександр Куриленко