Smart Holding

Smart Holding закликає Генпрокуратуру України вжити заходи задля припинення розкрадання коштів і активів АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО»

18.08.2021

SMART HOLDING (CYPRUS) LTD (далі SMART HOLDING), акціонер АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО», просить Генеральну прокуратуру України невідкладно розглянути питання про вжиття комплексу заходів, спрямованих на припинення розкрадання грошових коштів і активів енергокомпанії. Зокрема, шляхом забезпечення належного досудового розслідування та процесуального керівництва у численних кримінальних провадженнях, зареєстрованих за фактами протиправних дій службових осіб і працівників АТ.

Відповідне звернення компанія направила на адресу Генерального прокурора, члена Ради національної безпеки і оборони України Ірини Венедіктової та секретаря РНБО Олексія Данілова.

SMART HOLDING неодноразово звертала увагу державних органів і громадськості на незадовільний фінансовий стан одного з найбільших енергопідприємств, що має стратегічне значення для держави, якій належить 65,001% акцій АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО». Ця ситуація є прямим наслідком неефективного менеджменту та відчайдушного намагання керівництва АТ за будь-яку ціну зберегти існуючу систему управління підприємством, яка створює умови для існування численних корупційних схем і розкрадання коштів.

У зверненні уповноважений представник SMART HOLDING Максим Кладіков зазначив, що попередній аналіз фінансово-господарської діяльності обленерго засвідчив, що впродовж останніх років АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО», у порівнянні з співставними або навіть меншими за розмірами активів і обсягами діяльності енергокомпаніями1, стало одним із самих неприбуткових підприємств галузі. Якщо до 2015 року чистий прибуток від діяльності «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» стабільно складав 30-35 млн грн, то в наступні роки цей показник не перевищував 3-5 млн грн.

Очевидно, йдеться у зверненні, що вкрай низькі фінансові показники роботи АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» створюються штучно, активи і прибутки підприємства розкрадаються, що призводить до втрати дивідендів акціонерами, перш за все - державою, а також до недоотримання величезних сум податків. Керівництво АТ не лише не створює перешкод розкраданню коштів і існуванню численних корупційних схем, а й вірогідно бере безпосередню участь у злочинній діяльності.

Представник SMART HOLDING наголошує, що відомо щонайменше про 20 кримінальних проваджень, які сьогодні розслідуються детективами НАБУ, слідчими ДБР, поліції, більшість з яких щодо вчинення службовими особами АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» тяжких та особливо тяжких злочинів, таких як зловживання владою або службовим становищем та привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Серед виявлених правоохоронними органами корупційних схем зловживання при проведені закупівель (встановлені збитки від 7 млн. грн. до 108 млн. грн.) та використання спотвореного обліку спожитої електроенергії шляхом втручання в прилади обліку. Досудове розслідування більшості кримінальних проваджень стосовно протиправної діяльності в АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» фактично не проводиться, процесуальне керівництво такими провадженнями не здійснюється.

“Кримінальні провадження щодо одних і тих же посадових осіб АТ, однакових способів вчинення злочинів безпідставно розслідуються слідчими підрозділами різних правоохоронних органів і всіляко гальмуються, - після «гучних стартів» справи роками лежать без руху», - зазначається у зверненні до Генпрокурора.

За словами Максима Кладікова, це дозволяє особам, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, уникати відповідальності та продовжувати свою протиправну діяльність. По численних кримінальних провадженнях щодо вчинення службовими особами АТ тяжких та особливо тяжких злочинів жодного посадовця не лише не відсторонено від службової діяльності, а навіть не допитано2.

Ситуація набуває особливої гостроти, наголошує представник SMART HOLDING, з урахуванням публічної інформації про підготовку АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» до приватизації: складається враження про навмисне штучне знецінення активу шляхом зниження його прибутковості задля подальшого продажу по низькій ціні, що вказує на наявність високих корупційних ризиків і приготування до нанесення державі серйозної матеріальної шкоди.

З огляду на викладене, SMART HOLDING звертається до Генерального прокурора з клопотанням взяти досудове розслідування вищезазначених кримінальних проваджень на особистий контроль; вирішити питання про об’єднання матеріалів досудового розслідування, що стосуються різних епізодів протиправної діяльності, пов’язаних суб’єктами або спільним наміром, в одне провадження; забезпечити ефективне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням об’єднаних кримінальних проваджень з метою притягнення винних до відповідальності і відшкодування завданих збитків; залучити SMART HOLDING у якості потерпілого та інше. Зі свого боку SMART HOLDING як акціонер АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» гарантує максимальне сприяння органам досудового розслідування.

Довідка:

1Для порівняння: в 2020 році прибуток ДТЕК «Одеські енергомережі» склав 529,5 млн грн, ДТЕК «Дніпровські електромережі» - 346,4 млн грн, «Полтаваобленерго» - 264,1 млн грн, «Миколаївобленерго» - 286,7 млн грн.

2Наприклад, кримінальне провадження №42020221480000211 від 17.12.2020 за ст.191 ч.3 КК України, в ході розслідування якого встановлено, «що службові особи підприємств, що діють на території Дергачівського району Харківської області та м. Харкова, у змові зі службовими особами АТ «Харківобленерго» розкрадають державні грошові кошти шляхом втручання в прилади обліку електроенергії та налаштовування їх таким чином, що облік споживаної електричної енергії рахує лише 30 відсотків від фактичного обсягу споживання. В результаті втручання до приладів обліку спожитої електроенергії державі протягом грудня 2020 - січня 2021 року нанесено збитків від 500 000 до 1 000 000 грн». У лютому поточного року в ЗМІ широко висвітлено інформацію про результативно проведенні обшуки: за повідомленням Харківської обласної прокуратури вилучені документи, чорнові записи, грошові кошти, прилади реєстрації електроенергії зі слідами втручання. Але, на жаль, до теперішнього часу винні особи до відповідальності не притягнуті, збитки державі не відшкодовані. Аналогічна ситуація має місце і в досудовому розслідуванні кримінального провадження № 42019221070000251 від 10.12.2019 за ст.191 ч.5 КК України щодо злочинної змови між службовими особами АТ «Харківобленерго» та ТОВ «Енерго-Тайм» під час проведення тендерних закупівель шляхом завищення ціни, якими завдано збитків на суму 108 896 158 грн.

Компанія SMART HOLDING (CYPRUS) LTD, якій належить 29,795% акцій АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» та ПрАТ «ХАРКІВЕНЕРГОЗБУТ», розпочала процедуру скликання позачергових загальних зборів акціонерів зазначених товариств. Збори будуть проведені дистанційно 3 вересня 2021 року.

Акціонери АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» та ПрАТ «ХАРКІВЕНЕРГОЗБУТ» мають можливість ознайомитися з проектами порядку денного, рішень та іншою інформацією за допомогою веб-сайтів:

https://zbory-at-kharkivoblenegro.smart-holding.com

https://zbory-prat-kharkivenergozbut.smart-holding.com

Дата розміщення бюлетеня для кумулятивного голосування – 31.08.2021 року (об 11 годині 00 хвилин).

Дата складання переліку акціонерів, які мають право на участь у Загальних зборах – 30.08.2021 року (станом на 24 годину 00 хвилин).

SMART HOLDING – одна з найбільших інвестиційних груп України. Інтереси Групи зосереджені в галузях, які є ключовими для економіки країни. Підприємства Групи інвестують в активи гірничо-металургійного та нафтогазового комплексів, сільського господарства, суднобудування, нерухомості й енергетики. Стратегія SMART HOLDING спрямована на ефективне управління диверсифікованим портфелем інвестицій із метою збільшення його вартості в довгостроковій перспективі.

SMART HOLDING (CYPRUS) LTD – топхолдингова компанія Групи, яка створена та діє за законодавством Республіки Кіпр. Її бенефіціаром є Вадим Новинський.