Smart Holding

АМК повторно надав дозвіл компанії SMART HOLDING (CYPRUS) на придбання акцій «Харківобленерго»

29.10.2021

Антимонопольний комітет України (АМКУ) на засіданні у четвер, 28 жовтня, вдруге надав дозвіл компанії SMART HOLDING (CYPRUS) LTD (далі – SMART HOLDING) на придбання пакета акцій АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» у розмірі, що забезпечує перевищення 25% голосів у вищому органі управління товариства. У ході розгляду заяви Комітет, як і на початку цього року, встановив, що концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках.

У липні поточного року АМКУ скасував власне рішення від 28 січня 2021 року, що надавало право SMART HOLDING володіти більш ніж 25% акцій АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО». Ситуація з переглядом АМКУ свого ж рішення була ініційована діючим менеджментом акціонерного товариства. Представник об’єкту концентрації - АТ “ХАРКІВОБЛЕНЕРГО” - у своєму зверненні до Комітету назвав інформацію, подану заявником щодо АТ “ХАРКІВОБЛЕНЕРГО”, “недостовірною”, не зважаючи на те, що вона була отримана з відкритих офіційних джерел.

З метою уникнення правової невизначеності SMART HOLDING у липні цього ж року звернулася до АМКУ з новою заявою про отримання дозволу на придбання акцій АТ "ХАРКІВОБЛЕНЕРГО". Ця заява розглядалася за процедурою недружнього придбання, оскільки АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» не надало SMART HOLDING інформацію, необхідну для отримання дозволу на концентрацію. Розпорядженням державного уповноваженого у АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» було витребувано необхідну інформацію.

Директор із ризиків і безпеки SMART HOLDING Іван Герасимович - кандидат у члени Наглядової ради АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» зазначив:

«Менеджмент «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» розуміє, що ми, як акціонери, і далі викорінюватимемо всі ті корупційні схеми в компанії, що перетворюють її на одне з найзбитковіших підприємств галузі. Тому керівництво енергокомпанії всіляко намагається завадити SMART HOLDING користуватися правами акціонера, перешкоджає проведенню всебічного аудиту роботи Дирекції Товариства та вжиттю заходів щодо виявлення та попередження зловживань менеджменту. Водночас штучно затягується формування наглядових рад з незалежними членами. У хід йдуть звернення за надуманими фактами до судових інстанцій та регуляторів, фальсифікація фінансової звітності та результатів перевірок тощо. Але нас це точно не зупинить! Ми використовуємо всі передбачені законом методи, щоб налагодити в «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» корпоративне управління відповідно до найкращих світових стандартів, а також для того, щоб усі ті, хто організував відверто злодійські схеми на підприємстві, були покарані та відшкодували збитки. За нашими зверненнями про кримінальні правопорушення вже зареєстровано і розслідується 19 епізодів корупційних дій менеджменту, які тільки за останній рік призвели до можливих збитків «Харківобленерго» у розмірі близько 112 мільйонів гривень».

Довідково

У січні 2021 року компанія SMART HOLDING отримала дозвіл АМКУ на придбання акцій АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» у кількості, що забезпечує перевищення 25% голосів у вищому органі управління підприємства. У лютому того ж року SMART HOLDING набула статус акціонера АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» (29,7950% акцій АТ "ХАРКІВОБЛЕНЕРГО").

SMART HOLDING неодноразово заявляла про неправомочність органів управління АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО», внаслідок чого діючий менеджмент енергокомпанії є фактично непідконтрольним її акціонерам. Ситуація що склалася на підприємстві створює умови для існування численних корупційних зловживань з активами і фінансовими ресурсами компанії.

У жовтні на підставі звернення SMART HOLDING (Cyprus), Харківське районне управління поліції №2 зареєструвало кримінальне провадження за 19 епізодами грубих порушень під час проведення тендерних процедур менеджментом «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО». За оцінкою акціонера, збитки АТ по цих епізодах складають 111,6 млн грн.

SMART HOLDING – одна з найбільших інвестиційних груп України. Інтереси Групи зосереджені в галузях, які є ключовими для економіки країни. Підприємства Групи інвестують в активи гірничо-металургійного та нафтогазового комплексів, сільського господарства, суднобудування, нерухомості й енергетики. Стратегія SMART HOLDING спрямована на ефективне управління диверсифікованим портфелем інвестицій із метою збільшення його вартості в довгостроковій перспективі.

SMART HOLDING (CYPRUS) LTD – топхолдингова компанія Групи, яка створена та діє за законодавством Республіки Кіпр. Її бенефіціаром є Вадим Новинський.