Суд призупинив рішення Держгеонадр про зупинення спеціального дозволу ПрАТ «Укргазвидобуток»

24.11.2017

Окружний адміністративний суд Києва визнав обґрунтованим клопотання ПрАТ "Укргазвидобуток" (входить до групи Smart Energy) і призупинив дію рішення Державної служби геології та надр України, яким призупинялася дія спецдозволу на користування надрами, виданого компанії.

Відповідне рішення суд прийняв у четвер, 23 листопада.

Ґрунтуючись на ухвалі суду, компанія планує найближчим часом відновити роботу свердловин і тим самим запобігти нанесенню шкоди надрам. Наразі проводяться відповідні регламентні роботи.

За оцінками фахівців підприємства за час вимушеного простою в період з 17 по 23 листопада обсяг газу, який не був видобутий компанією, склав близько 2,2 млн м3, конденсату - 70,2 тонн. Таким чином, бюджет недоотримає понад 4 млн грн податкових платежів, який компанія сплатила б із зазначеного обсягу вуглеводнів. Крім того, обсяг газу, який не був видобутий, необхідно буде компенсувати за рахунок імпортного ресурсу.

Нагадаємо, 17 листопада 2017 року компанія «Укргазвидобуток» отримала офіційний лист від Держгеонадр, яким повідомлялося про існування наказу щодо призупинення дії спецдозволу на користування надрами. Таке рішення було прийнято за результатами позапланової перевірки, проведеної у вересні поточного року. Зауваження Держгеонадр, які стали підставою для призупинення спецдозволу, є необґрунтованими. Раніше «Укргазвидобуток» вже надала державній службі детальні обґрунтування відсутності порушень.

Також раніше повідомлялося, що згідно з даними Державної фіскальної служби України ПрАТ «Укргазвидобуток» зайняла 16-е місце серед ТОП-100 кращих компаній за фінансовими показниками 2016 року.

Довідка

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, здійснює реалізацію проектів у сфері розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів, а також альтернативної енергетики.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений газовидобувною компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область) та публічною британською компанією Regal Petroleum з активами у Полтавській і Харківській областях (компанія «Пром-Энерго Продукт»).