Smart Holding виявила зловживання менеджменту «Харківобленерго» на 111,6 млн грн

07.10.2021

Компанія SMART HOLDING (CYPRUS) LTD, акціонер АТ «Харківобленерго», виявила грубі зловживання і нераціональне використання коштів при проведені тендерних процедур менеджментом енергокомпанії на загальну суму 111,6 млн грн. Представник акціонера подав 19 заяв про вчинення тяжких злочинів до Головного управління Національної поліції в Харківській області для відповідного реагування.

Харківське районне управління поліції №2 об'єднало усі епізоди в єдине провадження, зареєструвавши його в ЄРДР під №12021221150001032. Провадження зареєстроване за ознаками злочинів передбачених ч. 3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб).

Директор із ризиків і безпеки Smart Holding Іван Герасимович зазначив:

«Ми неодноразово звертали увагу державних органів і громадськості на корупційні схеми на підприємстві, але їх реальні масштаби дійсно вражають. Уся ця інформація здобута з відкритих джерел. Деякі факти вже стали предметом гучних журналістських розслідувань. Це колосальні збитки для держави, яка є мажоритарним акціонером компанії. Тим часом Фонд державного майна, що уповноважений представляти її інтереси в органах управління товариством, продовжує завзято блокувати створення правочинної незалежної Наглядової ради «Харківобленерго». Тим самим створюються умови аби у керма компанії залишався менеджмент, який потурає багатомільйонним крадіжкам. Складається враження, що така ситуація влаштовує усіх - і посадовців Фонду, і правоохоронні органи і, зі зрозумілих причин, нинішній менеджмент підприємства».

На підставі аналізу інформації з відкритих джерел і вивчення комерційної пропозиції на ринку було встановлено, що в період з жовтня 2020 року по серпень 2021 року енергокомпанія здійснила низку закупівель обладнання, матеріалів і послуг за цінами, що значно перевищували ринкову пропозицію.

Наприклад, 20 серпня поточного року АТ «Харківобленерго» підписало угоду з ТОВ «Компані Плазма» на поставку вакуумних вимикачів вартістю 69,22 млн гривень. Про це повідомлялося у системі «Прозорро». Компанія має поставити 257 вакуумних вимикачів різних типів. Тендерні ціни виявились у 1,4 – 2,8 рази вищими, ніж розцінки дилера офіційного виробника, якого відхилили з тендеру. Аналізуючи укладену угоду, можна стверджувати, що збитки АТ «Харківобленерго» сягнуть 34 млн грн.

Так само у лютому поточного року компанія придбала на тендері кабельну продукцію ПАТ «Завод «Південкабель» на загальну суму 252,565 млн грн. Вибірковий аналіз і порівняння з цінами на продукцію того ж самого виробника, що пропонувалися на ринку через офіційних дилерів засвідчили, що вартість товарів, придбаних компанією на цьому тендері, була завищена більш як удвічі або щонайменше на 14 млн грн.

У серпні цього року SMART HOLDING (CYPRUS) вже зверталася до Офісу Генерального прокурора України з проханням вжити відповідних заходів для припинення розкрадання грошових коштів АТ «Харківобленерго». Тоді акціонер товариства звертав увагу правоохоронного органу на незадовільний стан досудового слідства по більше ніж 20 кримінальним провадженням щодо зловживань на підприємстві. Нажаль, попереднє звернення не отримало відповідного реагування, тому 7 жовтня компанія повторно звернулась до ОГПУ, долучивши до письма на ім'я Генерального прокурора Ірини Венедиктової матеріали про вчинення тяжких злочинів менеджментом АТ «Харківобленерго» по всім епізодам вищезазначеного провадження.